Reprezentanții OPSPI au constatat ca fiind nereale oferta de cumpărare și declarațiile oficiale depuse la dosarul de privatizare de către Dan Diaconescu. În aceste condiții, va fi decăzut din calitatea și drepturile de adjudecatar. Astfel, se declară închisă procedura de privatizare, fără încheierea vreunui contract de cumpărare a acțiunilor sau creanțelor oferite spre vânzare. În continuare, Guvernul va implementa un plan alternativ de redresare a societății în vederea repornirii producției în condiții de rentabilitate și pentru atenuarea efectelor sociale negative.

Informația privind anularea privatizării a fost confirmată de ministrul economiei, Daniel Chițoiu.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni seara, într-o conferință de presă, că procesul de vânzare a acțiunilor deținute de stat la Oltchim a eșuat și că Dan Diaconescu „nu a avut niciun moment capacitatea financiară și dorință de a participa la privatizare, ci doar interese politice și de imagine, în detrimentul angajaților de la Oltchim și al interesului statului român”. Premierul a anunțat totodată că va trimite la Parchet documentele false prezentate de Dan Diaconescu băncii EximBank, iar Parchetul va acționa în consecință.

Dan Diaconescu a declarat luni seară, după ce a fost decăzut din calitatea și drepturile de adjudecatar al Oltchim, că hotărârea Guvernului este una abuzivă, întrucât avea dreptul până la finalul zilei, adică până la ora 23.59, să negocieze și să semneze contractul și că va contesta în instanță această decizie. „Vom face câteva denunțuri, câteva plângeri penale, mâine la prima oră, la Parchetul General, împotriva lui Ponta și lui Vulpescu”, a spus Diaconescu.

Luni, 1 octombrie, a expirat termenul de 10 zile asumat de Dan Diaconescu până la care el trebuia să semneze contractul după ce a câștigat licitația pentru 53% acțiunile combinatului.