Fondul Monetar Internaţional (FMI) va împrumuta Ciprului suma de un miliard de euro pe trei ani, în cadrul planului de asistenţă în valoarea de 10 miliarde de euro convenit de Cipru cu creditorii internaţionali, a anunţat miercuri directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite AFP.

„O echipă de la FMI a ajuns la un acord la nivel de staff cu autorităţile cipriote cu privire la un program economic care va fi sprijinit de FMI în comun cu Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană”, a informat Lagarde într-un comunicat. Acest acord de împrumut ‘va fi supus spre aprobare consiliului de administraţie la începutul lunii mai’, a adăugat directorul FMI.

„Acesta este un program dificil care va necesita eforturi mari din partea populaţiei Ciprului”, a avertizat Lagarde. Conform acordului, Ciprul va fi nevoit să-şi restructureze primele două bănci, să reducă deficitele bugetare şi să ajusteze salariile şi pensiile.

Ciprul a devenit a cincea ţară din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Economia cipriotă, evaluată la 17 miliarde de euro, reprezintă 0,2% din Produsul Intern Brut al zonei euro.