Curtea Constituţională a României a decis miercuri să este neconstituţională modificarea adusă la Statutul parlamentarilor care prevede interzicea participării la lucrările Legislativului pentru o perioadă de 30 de zile a deputatului sau senatorului aflat în conflict de interese.

Noul Statut al deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat pe 20 martie de parlamentari, în plenul comun reunit, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”.

Aleşii au schimbat forma iniţială a legii în urma deciziei CCR privind neconstituţionalitatea actului normativ. Una dintre modificările introduse de parlamentari se referă la perioada în care unui parlamentar, aflat în conflict de interese, i se interzice să participe la şedinţe.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Curtea Constituţională a României a decis în 27 februarie că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI.