Dacă ai observat că părul îți cade în perioadele deosebit de stresante, experții vin cu o serie de argumente despre ce s-ar putea întâmpla.

Probabil ai avut momente în care ai fost foarte stresat la locul de muncă ori în viața de zi cu zi și ai observat faptul că îți cade părul. Însă, întrebarea cu care majoritatea oamenilor se confruntă este: „Stresul cauzează caderea părului?”.

Oamenii sănătoși elimină în jur de 50 până la 100 de fire de păr în fiecare zi , conform Academiei Americane de Dermatologie. Dar dacă pierzi mai mult decât atât, ar putea fi un semn al unei afecțiuni numite efluviu telogen sau căderea excesivă a părului.

Iar efluviul telogen poate fi indus cu siguranță de stres, a transmis dr. Antonella Tosti, medic dermatolog care tratează căderea părului la Universitatea din Miami Miller School of Medicine, informează New York Times.

Experții nu știu cu certitudine cât de comun este efluviul telogen pentru că mulți oameni nu sunt diagnosticați. Femeile ar putea avea mai multe șanse decât bărbații de a experimenta acest lucru, deoarece poate fi declanșată de modificările corporale legate de sarcină, a spus dr. Angela Lamb, dermatolog la Mount Sinai din New York City.

Căderea excesivă a părului poate implica pierderea „până la o treime din volumul părului”, a adăugat ea. Dar vestea bună este că, de obicei, este temporară.

Cauzele căderii părului

Oamenii dezvoltă adesea efluviu telogen, între șase săptămâni și trei luni, după un eveniment stresant, cum ar fi o intervenție chirurgicală majoră, o boală cronică sau de scurtă durată (mai ales dacă a implicat febră), o sarcină sau un deces în familie – practic, „orice lucru” care provoacă un stres sau un șoc pentru sistemul organismului tău”, a explicat dr. Lamb, citată de NYT.

Acest lucru este cauzat de faptul că stresul crește nivelul de cortizol din organism, un hormon despre care s-a demonstrat că perturbă creșterea părului, completează aceeași sursă.

Cercetările sugerează că acest tip de cădere a părului poate apărea după ce oamenii se recuperează de Covid-19. Într-un studiu din 2022, de exemplu, cercetătorii au chestionat aproape 6.000 de persoane din Brazilia care s-au vindecat de Covid în ultimele trei luni. Aproape jumătate dintre cei care au răspuns au raportat că au avut căderi semnificative ale părului.

„Dacă părul tău a fost în regulă și apoi ai avut Covid, iar după șase până la 10 sau 12 săptămâni mai târziu, pierzi o tonă de păr sub duș – acesta este efluviu telogen”, a spus dr. Lamb.

Efluviul telogen se poate dezvolta ca răspuns la stresul cronic de zi cu zi, conform dr. Tosti, cum ar fi stresul la locul de muncă sau cel relațional.

Dr. Tosti transmite că stresul poate provoca sau agrava și alte afecțiuni care duc la căderea părului, cum ar fi alopecia areata, o boală în care sistemul imunitar atacă și distruge foliculii de păr și lichen planopilaris, o afecțiune inflamatorie rară care poate provoca cicatrici ale scalpului și căderea părului. Dr. Lamb a remarcat că nu există nicio cercetare definitivă care să coreleze stresul la afecțiunile prezentate.

Ce poți să faci pentru a opri căderea părului?

Dacă ai suferit pierderi de păr din cauza stresului, dr. Lamb a recomandat să iei zilnic multivitamine care conțin vitamina D, implicată în creșterea părului, și vitamina B12, care s-a dovedit a fi deficitară la unii pacienți cu efluviu telogen – deși datele asupra acestui lucru sunt limitate. Vitaminele pot fi deosebit de importante pentru persoanele care se recuperează după o intervenție chirurgicală majoră, a spus ea, deoarece deficiențele pot fi mai frecvente în acea perioadă.

Dr. Lamb nu recomandă suplimentele fără prescripție medicală, comercializate special pentru a trata căderea părului care conțin doze mari de biotină. S-a demonstrat că suplimentele de biotină interferează cu rezultatele testelor pentru hormonii tiroidieni și, uneori, pot provoca apariții de acnee, menționează sursa.

Dacă dorești să încerci accelerarea creșterii părului, poți încerca un tratament topic cu minoxidil fără prescripție medicală, cum ar fi Rogaine, a sugerat dr. Tosti. Pe de altă parte, poți cere medicului tău o rețetă pentru minoxidil sau finasterid oral, care sunt adesea acoperite de asigurările de sănătate, a spus dr. Lamb.

Aceste tratamente ar putea „ajuta ca părul să crească mai repede”. Dar, de cele mai multe ori, a adăugat ea, căderea părului indusă de stres se risipește și părul crește de la sine. „Vei trece prin acea fază de pierdere, de obicei timp de câteva săptămâni, poate câteva luni, și apoi va încetini”.

Cu toate acestea, dacă observi o continuă cădere a părului după trei sau patru luni, cel mai bine este să mergi la un medic, prezintă New York Times.