Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României.

„În ultimele 48 de ore am efectuat toate investigațiile prevăzute de procedura europeană în domeniu. Nu există niciun indiciu în momentul de față care să confirme că etichetarea greșită ar fi avut loc în România, la unități sau pe teritoriul României.

De când pleacă din gospodăria cetăţeanului şi până când este sigilată, marfa trece prin cel puţin patru controale sanitar-veterinare. Transportul iese din ţară sigilat şi nu va fi desigilat decât când intră în unitatea de procesare. Una dintre societăţi a exportat doar carne de cal, ceea ce înseamnă că etichetarea greşită era practic imposibilă. Cea de-a doua exportă şi carne de cal, şi de vită, şi are o tradiţie de şapte ani în domeniu, fără să fi existat vreodată suspiciuni cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea. Verificările la această societate nu confirmă etichetarea greşită.

Trebuie să precizăm încă de la început că aceste abatoare nu au fost indicate de către autoritățile vreunui stat, ci de către compania franceză care se află așa cum știți în centrul unui scandal internațional, fără a fi furnizate indicii de orice fel că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României.

Deși România nu este obligată, noi eliberăm un certificat electronic de comerț intracomunitar pentru a ne asigura că nu vor exista fraude și pentru a îndeplini în totalitate conformitatea trasabilității de la nivel european.

În plus, din România nu a fost exportată carne tocată, iar referirile din presa internațională făceau referire la carne amestecată. În consecință nu se confirmă niciuna din suspiciunile vehiculate în presă.

Cu sprijinul UE și o dată cu aderarea României la UE cred eu că sectorul a atins standardele prevăzute de regulamentele europene, care sunt cele mai înalte în materie din întreaga lume. Am acționat preventiv în ideea de a contribui la lămurirea acestei probleme pentru că știm riscurile derivate din neclarificarea în timp util a unor zvonuri și informații eronate.

Din punctul de vedere al autoritățor române, până la elemente noi, din acest moment, considerăm chestiunea încheiată. Nu vom accepta nimic din ce nu este al nostru, în sensul că nu vom tolera ca problemele unui procesator european să fie transferate către România fără a exista o bază reală. „