Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sesizarea CSAT în vederea verificării tuturor magistraților pentru a depista dacă sunt sau nu ofițeri sub acoperire ai vreunui serviciu de informații, au comunicat reprezentanții CSM, potrivit Agerpres.

Membrii Consiliului au convenit și trimiterea la CSAT a tuturor declarațiilor date în formă autentică de judecători și procurori.

Plenul CSM a luat în discuție în ședința de miercuri solicitarea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România de a se face demersurile necesare în vederea verificării și eliminării eventualilor ofițeri acoperiți din magistratură și a se cere clarificări în acest sens de la Serviciul Român de Informații.

De asemenea, UNJR a solicitat CSM să ceară „de urgență clarificări publice” SRI, care trebuie să explice corpului de magistrați și societății ce înseamnă concret „câmp tactic” când vine vorba despre justiție și care sunt mijloacele prin care serviciul operează în respectivul „câmp tactic„.

UNJR a arătat că prima solicitare vine în urma afirmațiilor fostului șef de stat, conform cărora, până în 2004, au existat „ofițeri acoperiți printre magistrați„, aceștia fiind „șantajabili” din cauza faptului că au încălcat Constituția din 1991.

Potrivit UNJR, prin folosirea acestei „vulnerabilități„, speculată repetat în spațiul public, se formează „un nou tip de presiune pe justiție„, care afectează negativ munca fiecărui magistrat, prin aceea că se inoculează opiniei publice percepția că acești magistrați nu ar fi independenți.

Uniunea a atras atenția că Legea magistraților, în vigoare de peste zece ani, obligă judecătorii și procurorii să dea declarații anuale pe proprie răspundere că nu sunt lucrători de niciun fel ai serviciilor de informații.