De la un spaţiu de dezbatere al jocurilor de putere din vremea 2001-2002, Realitatea TV a ajuns, în timp, sub conducerea succesivă a mai multor nuclee, să se implice în jocurile de putere, odată cu preluarea conducerii postului de către omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. După condamnarea lui SOV, televiziunea a fost preluată de Sebastian Ghiţă, cel care a introdus-o în insolvenţă.

„Realitatea, în mentalul colectiv al românilor, reprezintă acel spaţiu de dezbatere care le permite lor, de 11-12 ani, să înţeleagă ce se întâmplă în spatele scenei. Eram secretar general la PSD, în 2001-2002, an în care Prigoană, primul patron al Realităţii, cel care a iniţiat această stare de spirit, a venit şi a discutat cu mine despre importanţa de a avea în România o televiziune de ştiri. Am fost total de acord. N-a trebuit să fac nimic, omul s-a descurcat singur. A generat ceva. Nu era neapărat o stare de spirit pentru că, având contracte cu statul, Prigoană era într-un fel dependent de politica guvernamentală a lui Adrian Năstase, dar, din spirit al unui om independent, şi-a construit o distribuţie de directori care-l avea în frunte pe Ion Cristoiu, care i-a asigurat independenţa jurnalistică. Asta a fost Realitatea la început. Apoi s-a transformat. De la Prigoană, nişte oameni de afaceri apropiaţi de Năstase au cumpărat, a venit director Dan Andronic, după a venit Sorin Ovidiu Vîntu, cu o garnitură de directori care s-au gândit într-un fel la România, dar s-au gândit foarte mult şi la ei, şi asta a fost greşeala lui Vîntu care, dintr-o anumită obişnuinţă a vremii, care nu mai este valabilă azi, a încercat să facă jocuri de putere”, a spus Cozmin Guşă.

„Faptul că SOV, în acea vreme un om foarte puternic în România, nu doar financiar, încerca să facă jocuri de putere, a fost un lucru care i-a adus şi următoarele condamnări. Condamnări din care el a plătit, a făcut puşcărie, poate va mai face, sigur va mai face, şi nişte directori care s-au îndestulat, au devenit multimilionari în euro şi care nu au vreo problemă astăzi când vorbim, dintr-un fenomen de relatare a jocurilor de putere, ceea ce Realitatea TV a însemnat”, a continuat analistul politic.

Între timp, Dan Voiculescu a construit şi el un alt trust de presă care a ajutat la „instaurarea unei mega guvernări”, apreciază Guşă.

„În urma Realităţii TV, Dan Voiculescu, un om care a construit un trust de presă imitând mimetic ceea ce făcea Sârbu la Pro TV, prin Sorin Oancea, a construit şi el un alt trust de presă care a fost în stare să ajute foarte mult la instaurarea unei mega guvernări, apropo de scorul pe care USL îl are azi”, explică Guşă.

În timp ce pentru telespectatori Realitatea TV însemna „un mesaj în spiritul dorinţelor lor de a fi mai bine în România”, pentru cei care manevrau jocul de putere însemna „manipulare”.

„Realitatea TV este iniţiatorul acestui joc de putere discret, care pentru oameni însemna un mesaj în spiritul dorinţelor lor de a fi mai bine în România, pentru cei care manevrau jocul de putere însemna manipulare de dimineaţa până seara. Dar şi foarte multă informare pe care jurnaliştii de aici şi le-au asumat şi au reuşit să păstreze Realitatea TV într-un segment premium, credibil”, spune Guşă.

Momentul scindării a fost însă apariţia lui Sebastian Ghiţă, cel care a introdus Realitatea TV în insolvenţă.

„A venit apoi Elan Schwartzenberg. Între proprietatea lui Vîntu şi Elan a existat un management al acestui băiat tânăr, ambiţios, partenerul de afaceri al lui Ponta, Sebastian Ghiţă. Care a venit aici cu managementul personal, a introdus Realitatea TV în insolvenţă, de bună ştiinţă, motiv pentru care are dosar la DNA – va fi judecat, azi-mâine, peste 5 ani – şi Realitatea TV, din acel moment, s-a scindat”, spune Guşă.

În opinia sa, televiziunea are de suferit din cauza unui Victor Ponta care a fost criticat în repetate rânduri, pe bună dreptate, ori de câte ori a fost cazul.

„Din nefericire, avem un premier care se ocupă de jocuri personale şi de răfuieli personale. În această perioadă a vieţii sale, Ponta are o răfuială personală cu Realitatea TV, cu Rareş Bogdan, cu Silviu Mănăstire, cu mine probabil, cu alţi realizatori care aici îl privesc critic într-un mod legitim. Ghinionul lui Ponta este că realizatorii de aici l-au sprijinit în campania din 2012 într-un mod făţiş, asumat, pentru faptul ca o nouă generaţie care ar putea să schimbe România în bine ar veni la putere, să schimbe generaţia baronilor portocalii a lui Emil Boc. Ponta nu suportă acest gen de critică venit de la nişte oameni care l-au susţinut nu pentru bani, avantaje – diferenţa pe care publicul o sesizează e că Realitatea TV, spre deosebire de Antena 3, nu a primit portofolii ministeriale ca angajaţii lui Voiculescu, spre deosebire de RTV, televiziunea lui Ghiţă, nu a primit contracte de sute de milioane de euro pentru că nu a cerut şi nu a dorit, şi atunci Realitatea TV îşi permite azi să fie independentă. Ăsta este un lucru care nu-i convine lui Ponta, iar Ponta, fiind arătat atât de gol, penibil, s-a enervat şi a admis acest lucru pe care nu şi-l asumă. Toţi cei care au fost atenţi l-au văzut pe Ponta în luările de poziţie din ultimele 4-5 zile în care se prefăcea că nu ştie că este vorba despre Realitatea TV care ar putea intra în faliment în urma codului insolvenţei pe care l-a moşit după ce consultanţii i-au dat un cod care era în continuare fezabil. A greşit într-un singur loc: a fost prost informat de către Ghiţă, partenerul său de afaceri, împreună cu care câştigă foarte mulţi bani, de când e premier. A crezut că nu avem un plan de reorganizare viabil. Avem. Este atacat nefondat şi vom reuşi ca acest plan să fie viabil în aşa fel încât, pe 25 octombrie, când va intra în vigoare legea, Realitatea TV să nu fie închisă. Intenţia e aceeaşi, Ponta şi ai săi nu suportă critica. Ponta n-a reuşit decât să fie un om şantajabil, manipulabil, foarte ambiţios şi foarte „găurit”, apropo de problemele pe care le are şi prin care oamenii care stau în spatele lui azi reuşesc să-l ducă într-o zonă de decizii prin care să accepte gaze de şist, Roşia Montană, negocierea subterană şi iresponsabilă a prelungirii contractului OMV legat de exploatarea petrolului şi gazelor de sondă ale României, suntem într-un astfel de joc în care Realitatea deranjează”, a încheiat Guşă.