Când vine vorba despre consumul de lapte, există o mulţime de argumente pro şi contra. Medicii şi nutriționiștii se contrazic deseori, încât, până la urmă, decizia aparţine consumatorului. Iată 10 argumente pro şi contra aduse specialişti.

Argumente pro lapte

1. €œ”Laptele conţine foarte mulţi nutrienţi necesari pentru o dezvoltare armonioasă: grăsimi, carbohidraţi, proteine, vitamine şi minerale (mai puţin fier). Este adevărat că aceste elemente pot fi luate şi din alte fructe şi legume, însă  la copii mai ales€“ este mult mai probabil ca aceştia să bea lapte decât să-i convingi să mănânce o anumită legumă”, explică dr. Bill Sears, profesor asociat la catedra de pediatrie din cadrul University of California Irvine.

2. €œ”Bărbaţii care consumă mult lapte au un risc redus de a dezvolta probleme cu circulaţia sângelui de la şi spre inimă, precum şi un risc redus de a dezvolta boli cardiovasculare. Percepţia de astăzi că laptele nu este sănătos ar trebui schimbată”, spune dr. Peter Elwood, profesor de epidemiologie la Universitatea din Cardiff, autorul studiului „Consumul de lapte, infarctul și alte riscuri cardiace”, realizat pe bărbați în vârstă.

3. “Studiile de specialitate releva faptul ca un nivel ridicat de vitamina D poate scadea riscul de a dezvolta cancer. Alegand alimentele imbunatatite cu vitamina D, asa cum este laptele, de exemplu, iti poti imbunatati nivelul de vitamina D din organism si astfel sa reduci riscul potential de cancer”, dr. Joan Lappe, directorul Centrului de studii clinice si pediatrice din cadrul Universitatii Creighton University.

4. “Mai multe studii indica faptul ca un nivel ridicat de calciu in alimentatie – in special prin aportul produselor lactate – poate contribui la scaderea in greutate si la reducerea grasimii corpolare (in special a grasimii de pe abdomen). Mai mult, s-a constatat ca produsele lactate sunt mult mai eficiente la scaderea in greutate decat suplimentele alimentare cu calciu. Combinatia de proteine si calciu din produsele lactate imbunatateste rata metabolismului si capacitatea organismului de a arde grasimile, in special cele de pe abdomen”, Dairy Council of California.

Argumente contra lapte

1. “Era o vreme cand laptele era considerat foarte bun, insa ultimele cercetari ne forteaza sa ne schimbam optica. Produsele lactate contribuie la cresterea unui numar surprinzator de boli. Printre ele, reduce abilitatea organismului (in special la copii) de a asimila fierul, iar la copiii mici poate cauza sangerari in tractul digestiv. Daca la acestea se adauga si faptul ca laptele nu are fier, creste riscul scaderii nivelului de fier din organism”, dr. Benjamin Spock, medic pediatru, autorul cartii “Alimentatie sanatoasa pentru copii”.

2. “Mai multe studii publicate recent releva o legatura directa intre consumul de lapte si rata deceselor din cauza bolilor coronariene. In tarile in care consumul de lapte este redus, exista o rata mica de mortalitate din cauza bolilor coronaniere. In schimb, in tarile unde este incurajat consumul de lapte (Portugalia, de exemplu), rata deceselor este foarte mare”, Margaret Moss, director al Clinicii de nutritie si alergie din Manchester, UK.

Continuarea aici.