Cipru a obținut, în noaptea de duminică spre luni, un acord final privind un plan de salvare a țării, președintele cipriot Bank of Cyprus, declarându-se „satisfăcut” de rezultatul negocierilor, potrivit unei surse europene apropiată negocierilor, scrie AFP.

Acordul ar prevedea, în principal, dispariția Băncii Laiki, a doua cea mai importantă din ţară și impozitarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro, potrivit unei surse europene, scrie realitatea.net.

O altă sursă, susține că acordul ar prevedea ca Bank of Cyprus, cea mai importantă din ţară, care are şi depunători ruşi, să nu dispară, dar depunătorii acestei bănci cu conturi de peste 100.000 suferă pierderi importante.

Duminică, au avut loc discuții între preşedintele Nicos Anastasiades și preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy, Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem şi directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde.

Întâlnirile s-au dovedit hotărâtoare în găsirea unui acord, care a fost aprobat în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro.