Noul Cod fiscal, care prevede simplificarea modalităţii de impozitare a agricultorilor persoane fizice, se va aplica după aprobare, respectiv la 1 februarie, a declarat luni ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, după o întâlnire cu ministrul Agriculturii şi reprezentanţi ai patronatelor din domeniu.

”Este vorba despre o simplificare a impozitării în domeniul veniturilor obţinute din activităţile agricole, o măsură care are rolul de a asigura o echitate a impozitării pentru toţi contribuabilii şi toţi cei care realizează venituri din domeniul agricol. Această măsură are un rol fundamental, pe lângă crearea unui mediu concurenţial, de a reduce substanţial evaziunea fiscală. Mai mult, sistemul de impunere propus este mult diminuat faţă de cel din prezent, sarcina fiscală fiind undeva la jumătate. Noul Cod fiscal, care prevede această modalitate de impozitare, se va aplica după aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013”, a spus Chiţoiu.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la cereale, agricultorii care au până în două hectare sunt scutiţi de orice formă de impozitare. ”Cei care au peste două hectare, dacă până acum plăteau 214 lei pe hectar, acum plătesc numai 96 lei pe hectar. La cartofi, dacă până acum impozitul pe care îl plăteau, de 5,5% contribuţii de sănătate şi acel 2% se ridica la 1.266 lei, propunerea pentru noul impozit este de 750 lei, mult mai mic. La persoanele juridice nu se schimbă nimic”, a explicat Constantin.