Europarlamentul PSD, Cătălin Ivan, a discutat, într-un interviu pentru prahova24.ro, despre realizările social-democraților în Parlamentul European, despre prioritațile acestora în viitorul mandat, dar și despre importanța politicilor adoptate la Bruxelles pentru cetățenii români.

Cum ați califica activitatea europarlamentarilor PSD de până acum?

În ultimii cinci ani, europarlamentarii PSD au fost principala voce care a promovat România și a apărat drepturile românilor în Uniunea Europeană. Prin evenimentele organizate la Bruxelles, prin campaniile pe care le-am desfășurat, prin propunerile legislative, dar și prin interpelările noastre la adresa oficialilor europeni, am reușit să aducem beneficii concrete românilor.

Reprezentanții social-democrați ai românilor de la Bruxelles au făcut exact ceea ce trebuia în Parlamentul European. Cred că au respectat foarte bine votul oamenilor, iar pe 25 mai se va vedea dacă și românii consideră același lucru.

Descrieți-le cititorilor prahova24.ro principalele reușite ale mandatului dumneavoastră la Bruxelles.

În primul rând, pot spune că am lucrat intens pentru a promova imaginea țării noastre în Europa. Individual, dar și alături de restul delegației PSD, am organizat numeroase evenimente, expoziții și sesiuni de dezbateri, prin care am afirmat valorile noastre naționale în interiorul spațiului comunitar european. Totodată, cu ajutorul meu, orașele Iași, Pitești și Constanța au fost desemnate Orașe Europene ale Sportului în 2012, 2013 și 2014. În decembrie am adus prima reprezentare a unei personalități române în Parlamentul European, bustul lui Nicolae Titulescu aflându-se acum în expunere permanentă la Bruxelles.

În ceea ce privește lupta pentru drepturile românilor și împotriva denigrării țării noastre, am luat atitudine de fiecare dată când unii politicieni europeni sau publicații din alte țări ne-au atacat și s-au opus acordării drepturilor care ni se cuveneau. În privința celor din Marea Britanie care nu ne recunoșteau dreptul la o piață liberă a muncii, am desfășurat o campanie fermă pentru combaterea tratamentului inegal și a dezinformărilor propagate atunci într-un mod grosolan. A existat, de asemenea, lupta împotriva acelor români care își denigrau și vorbeau de rău propria țară, apelând la o mulțime de minciuni și dezinformări. Mă refer, bineînțeles, la europarlamentarii PDL, în frunte cu doamna Monica Macovei.

Nu în ultimul rând, pot spune că am apropiat mai mulți oficiali europeni de România, prin activitatea mea ca lider al delegației PSD din Parlamentul European.

Din ansamblul legislației adoptate de Parlamentul European în cursul ultimului an, care credeți că sunt legile cu cea mai mare relevanță pentru viața de zi cu zi a cetățeanului român?

Toți cetățenii români au avut de câștigat din proiectele de lege aprobate la Bruxelles. De exemplu, românii care lucrează sau care s-au stabilit în alte țări din spațiul comunitar vor beneficia de dreptul la tratament medical în statul respectiv, prin cardul european de sănătate, și în același timp toți avem acum dreptul de a primi pensia în oricare țară membră a UE.

Ar mai fi de amintit tarifele mai mici la roaming impuse de Parlamentul European, programul Erasmus+, care ajută mii de tineri și care a fost semnat la finalul anului trecut de Martin Schulz, sau concediul de maternitate mărit de la 14 la 20 de săptămâni, cu plată integrală a salariului.

catalin ivan

Care considerați că este principala problemă cu care se confruntă România?

Problema care afectează în momentul de față toate statele europene, inclusiv România, este rata crescută a șomajulului, în mod special cea din rândul tinerilor. După mai bine de un an de promovare activă, printr-un efort comun al social-democraților europeni, am reușit să impunem, în 2013, schema de combatere a șomajului cunoscută ca „Garanția Europeană pentru Tineri”. Măsura prevede alocarea a 6 miliarde de euro pentru a sprijini tinerii în găsirea unui loc de muncă, iar România este un beneficiar direct al acesteia.

Cu alte cuvinte, această problemă importantă pentru România și Uniunea Europeană începe să-și găsescă rezolvarea tot datorită activității Parlamentul European.

Care vor fi prioritățile echipei PSD în Parlamentul European în viitorul mandat?

Prioritățile noastre vor fi în continuare lupta pentru drepturile românilor la liberă circulație și posibilitatea de a munci fără restricții în Uniunea Europeană. Alături de acestea, intrarea țării noastre în Spațiul Schengen rămâne un obiectiv la care lucrează toți eurodeputații social-democrați.

Vom continua să sancționăm orice derapaje sau abuzuri la adresa României, așa cum am făcut-o și până acum, în mandatul 2009-2014, și ne vom asigura că îi avem alături de noi pe liderii europeni importanți în momentele cheie, așa cum este Martin Schulz, un prieten adevărat al României, cel care ne dorim să fie viitorul președinte al Comisiei Europene.

Sigur că nu vom renunța nici la promovarea tuturor lucrurilor bune pe care țara noastră le are de oferit Europei – prin evenimente, dezbateri și expoziții. Este important ca în următorii cinci ani, România să aibă la Bruxelles o echipă formată din voci puternice, capabile să le arate tuturor calitățile noastre și să-i apere fără rezerve pe români atunci când sunt atacați. Echipa PSD poate face România puternică în Europa!