Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a primit joi o delegație a Europalia Internațional condusă de baroneasa Kristine De Mulder, director general, care efectuează o vizită la București, Sibiu și Cluj-Napoca.

Scopul vizitei a fost acela de a evalua candidatura României pentru statutul de țară invitată a festivalului Europalia 2019 (octombrie 2019 — ianuarie/februarie 2020).

Într-un comunicat al MAE transmis de AGERPRES se precizează faptul că, în cadrul întrevederii, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că autoritățile române o acordă o
Importanță deosebită acestei candidaturi, având în vedere că perioada de desfășurare a ediției din 2019 a Festivalului Europalia coincide cu mandatul Președinției române a Consiliului UE (1 iulie — 31 decembrie 2019), a informat un

Totodată, Aurescu a precizat faptul că prezența României ca țară invitată de onoare la prestigioasa manifestare, în cazul în care candidatura țării noastre va fi acceptată, va reprezenta o oportunitate majoră pentru o nouă recunoaștere a patrimoniului cultural român, prin promovarea valorilor românești și europene prin artă, teatru, film și, nu în ultimul rând, muzică.

Referitor la această oportunitate creată României, țara noastră va avea posibilitatea de a-și prezinta potențialul creator contemporan, care a obținut în ultimii ani recunoașteri și distincții semnificative pe plan internațional.

La finalul întrevederii, directorul general Europalia a apreciat interesul cu care România abordează această candidatură și a precizat că vizita în România va contribui la finalizarea evaluării și la adoptarea unei decizii în acest sens.

Europalia este cea mai mare manifestare culturală din Belgia și reprezintă un festival internațional de artă bienal care pune în valoare patrimoniul și diversitatea culturală a țări invitate. Dat fiind afluxul mare de turiști (turism profesional, turism de afaceri, turism cultural) specific îndeosebi Bruxelles-ului, festivalul reprezintă un instrument de prim rang în prezentarea unei țări/ culturi în fața publicului european.