Potrivit ultimelor cercetări, zicala: „Un măr pe zi ține doctorul departe” este perfect adevărată. Substanțele nutriționale care se găsesc în măr ajută ca acesta să pastreza sănătatea în întregul organism, scrie eva.ro.

Scade nivelul colesterolului

Mărul conține atât fibre solubile cât și insolubile. Un măr cu coajă conține în jur de 3 g de fibre, adică mai multe de 10% din cantitatea de fibre necesară în fiecare zi. Fără coajă are 2.7 g fibre, cantitate considerabilă.

Cele două tipuri de fibre conținute de măr determină scăderea nivelului de colesterol, reducând riscul depunerii acestuia pe artere, astfel sunt prevenite atacurile de inimă. Potrivit unui studiu publicat în Arhivele Medicinei Interne, fibrele insolubile închid colesterolul LDL în tractul digestiv, strângându-l din organism, în timp ce fibrele solubile reduc cantitatea de colesterol produsă în ficat.

De asemenea, ambele categorii de fibre au activități protectoare împotriva cancerului, chiar prin remediarea constipației, ducând la eliminarea substanțelor toxice.

Previne afecțiunile cardiovasculare

S-au făcut studii detaliate pe flavonoizii și s-a descoperit că aceștia ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California, coaja de măr și ceapă sunt cele mai bune surse de flavonoizii denumiți quercitina. Dacă în dietă zilnică pe lângă un măr mai adaugi 2 linguri cu ceapă și 4 pahare cu ceai verde (de asemenea, bogate în flavonoizi), riscul unui atac de inimă este de 32% mai scăzut decât în cazul persoanelor care nu consumă aceaste alimente.

Beneficiile quercitinei derivă din activitatea antioxidantă, mai ales când este combuinata cu un alt antioxidant, de exemplu vitamina C, care se găsește în măr și ajută la susținerea sistemului imunitar.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Fructoza este un îndulcitor natural care se găsește în mere, este un simplu zahăr, dar unul lipsit de nocivitate, dacă provine din mere și care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Previne formarea pietrelor la rinichi

Sucul de mere reduce riscul acumulării calciului și formării pietrelor la rinichi. Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că femeile care consumă cel mult un litru de suc de mere, grepfrut sau portocale în fiecare zi au ph-ul urinar crescut, dar totodată riscul formării pietrelor la rinichi este scăzut.

Protecție naturală împotriva razelor solare

Este cunoscută de foarte mult timp concentrația ridicată de fenoli din coaja de măr, care au rolul de a preveni mai multe afecțiuni cronice.

Ultimelele studii au demonstrat că fenolul formează un strat protector importiva razelor UV-B. Așa că data viitoare când dorești să te expui la soare începe prin a consumă un măr, de asemenea, este indicat că acestea să fie consumate în timp ce stai la plajă în loc de prânz sau de gustare.