În general, acesta este legat de calciu formând fosfatul de calciu necesar creșterii oaselor, precum și menținerii integrității oaselor și dinților. De asemenea, fosforul are rol în buna funcționare a sistemului nervos, a inimii și a enzimelor (fermenților). Fosforul din organism provine din alimente care conțin mari cantități din acest mineral ca: lapte, brânză, ouă, icre, creier, carne, conform sanatate.bzi.ro.

Fosforul sanguin crește în sânge după ingestia excesivă de alimente care conțin fosfor după tratamentul cu vitamina D, în insuficiența renală, în bolile glandelor paratiroide, în tumori ale oaselor. Excesul de fosfor în sânge se elimină prin urină sub formă de fosfat de calciu, fapt care favorizează formarea de calculi urinari. O urină care conține o cantitate prea mare de fosfat de calciu se tulbură devenind albicioasă în următoarele 30-60 de minute de la urinare.

Scăderea fosforului sanguin se întâlnește în cazul lipsei sale din alimentație, în lipsa vitaminei D, în rahitism și în boli ale intestinului cu diaree cronică, care perturbă absorbția de fosfor din intestin. De menționat că la copii valorile fosforului urinar sunt mai mari și scad progresiv pe măsura înaintării în vârstă.