O substanţă chimică care se găseşte în numeroase băuturi carbogazoase poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătate, putând cauza şi cancer, potrivit unor studii efectuate în SUA.

Culoarea auriu caramel pe care o au multe băuturi carbogazoase şi pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunţă drept „colorant caramel” se datorează chimicalei metilimidazol-4, sau 4-mel, informează Mediafax.

Substanţa are un mare potenţial de a cauza cancer, sunt de părere organisme internaţionale, printre care şi Agenţia internaţională de cercetare a cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei faţă de consumator la 29 de micrograme. Astfel, produsele care depăşesc această limită trebuie să fie însoţite de o etichetă de avertizare cu mesajul: „Atenție: Acest produs conţine o substanţă chimică pe care statul California o recunoaşte ca provocând cancer”.

Dar când o organizaţie de specialitate, Consumer Reports, a analizat mai multe băuturi carbogazoase din California într-un laborator, a descoperit că o doză de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de băutură carbogazoasă de culoarea caramelului) a depăşit nivelurile permise fără o etichetă de atenţionare.

Suntem îngrijoraţi de ambele niveluri de 4-Mel pe care le-am descoperit în multe dintre sucurile testate şi de variaţiile observate în rândul companiilor, mai ales în contextul consumului răspândit al acestui tip de băuturi”, a spus într-o declaraţie Dr. Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports.

În prezent, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA “nu are niciun motiv să creadă că 4-Mel reprezintă un risc de sănătate pentru consumatori la nivelul în care se găsesşte în produsele cu colorant caramel”, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituției, Juli Putnam, pentru CNN.

Agenţia testează o varietate de mâncăruri şi băuturi cu această substanţă chimică şi controlează datele de siguranţă pentru a vedea dacă se impun acţiuni de reglementare.