Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că după Summit-ul NATO de la Newport, România a devenit o ţară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată. El a adăugat că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României şi l-a contrazis pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul.

România are plan de acţiune dacă este atacată„, a spus Băsescu, explicând diferenţa legată de securitatea României de dinainte şi de după Summit-ul de la Newport.

El a spus că Turcia, Polonia şi ţările baltice aveau un astfel de plan, iar acum, după Summit, are şi România unul.

De pe tot flancul estic, erau Polonia şi ţările baltice care aveau un plan de contingenţă (…) deci partea de nord a flancului estic. Partea de sud a flancului estic, care este reprezentată de Turcia, avea, de asemenea, un plan de contingenţă şi un plan de acţiune în cazul în care, în scenariile NATO, Turcia ar fi fost atacată, sau balticii şi Polonia„, a precizat Băsescu.

România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate ţări în afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea după acest Summit este că şi România are un plan de contingenţă, un plan de acţiune, în cazul în care este atacată, în condiţiile în care militarii de la NATO sub comanda SACEUR, al comandantului unic al forţelor din Europa, au elaborat scenariile prin care România, securitatea României ar putea fi afectată„, a explicat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că există scenarii privind atacuri asupra României de pe mare, atac terestru şi atac de aviaţie, iar acest plan de acţiune „vine şi dă soluţiile, contramăsurile Alianţei pentru a apăra România, alături de propriile ei forţe armate„.

România este în momentul de faţă, în urma deciziilor de la acest summit NATO, o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată„, a subliniat Băsescu.

Totodată, preşedintele a precizat că, în cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO şi structurile naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe în interiorul NATO pentru ca „România să fie apărată în oricare din scenariile de război în care ar putea fi atacată sau în care ar putea să-i fie afectată integritatea teritorială şi suveranitatea„.