Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a solicitat un control asupra condiţiilor de securitate din sediile Comisiei Europene, după dezvăluirile din presă privind spionarea instituţiilor UE de către serviciile de informaţii ale SUA, a anunţat luni Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a CE.

“Ţinând cont de aceste alegaţii, preşedintele Barroso a dispus serviciilor competente ale CE să efectueze un control complet al condiţiilor de securitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt, citată de Agerpres.

Duminică, săptămânalul german “Der Spiegel” scria că PRISM, programul de spionaj al Agenţiei Naţionale de Securitate, a vizat şi instituţii ale UE. Potrivit publicaţiei citate, pentru spionaj s-au folosit mijloace precum microfoane instalate în clădirea Delegaţiei UE de la Washington şi infiltrarea reţelei informatice, care permitea citirea emailurilor şi a documentelor interne. Reprezentanţa UE la ONU era supravegheată în acelaşi mod.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a declarat că “birourile UE de la New York şi Washington au fost mutate de la momentul de când datează alegaţiile de spionaj”.

“Avem un sistem de securitate complet nou”, a spus Michael Mann, adăugând că acuzaţiile “se referă din câte se pare la o situaţie veche”.

“Efectuăm mereu inspecţii de securitate când ne mutăm într-un loc nou şi continuăm să monitorizăm securitatea în permanenţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Pia Ahrenkilde-Hansen a dat citire unui comunicat al CE, în care se solicită “o clarificare”, “claritate” şi “transparenţă” din partea autorităţilor americane.

“Sunt ştiri deranjante dacă se dovedesc a fi adevărate. Ele necesită o clarificare deplină. Imediat ce au apărut informaţiile din media privind presupusul spionaj al unor sedii şi delegaţii ale UE, CE a solicitat Serviciului European de Acţiune Externă să abordeze imediat chestiunea cu autorităţile americane de la Washington şi Bruxelles pentru a verifica veridicitatea lor”, se menţionează în comunicatul CE.

Baroneasa Catherine Ashton a discutat direct cu secretarul de stat american John Kerry despre această chestiune şi “UE aşteaptă acum un răspuns de la autorităţile americane”.

“De la aliaţii şi partenerii noştri aşteptăm claritate şi transparenţă, şi asta aşteptăm şi de la SUA”, se mai notează în comunicatul Executivului comunitar.