Barack Obama a depus, duminică, jurământul pentru cel de al doilea mandat de președinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii restrânse, private, la Casa Albă. O a doua ceremonie de depunere a jurământului, la care se așteaptă să participe câteva sute de mii de americani, va începe astăzi, la ora locală 11:00, în fața Capitoliului din Washington – sediul Congresului SUA.

„Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn să-mi îndeplinesc cu fidelitate funcțiile de președinte al SUA, și, cu toată măsura mijloacelor de care dispun, să păstrez, să protejez și să apăr Constituția SUA”, a spus Obama, al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, având mâna dreaptă ridicată pentru jurământul ce a fost depus în fața președintelui Curții Supreme John Roberts.

Barack Obama a fost nevoit să depună jurământul în două rânduri și în 2009, când John Roberts, primul judecător al Curții Supreme însărcinat cu investirea noului președinte, a pronunțat eronat cuvintele jurământului, pe care Obama le-a repetat în fața Capitolului. Roberts a fost nevoit să meargă imediat după aceea la Casa Albă, pentru ca Obama să spună jurământul fără eroare.

Ceremonia de pe data de 21 ianuarie 2013 va fi însă mai puțin memorabilă decât cea din 2009, când peste două milioane de persoane au venit să asiste pe peluzele Mallului de la Washington la investirea primului președinte de culoare din istoria Statelor Unite.

La ceremonie vor participa și cei patru președinți în viață, George W. Bush, Bill Clinton, George Bush și Jimmy Carter.