Lideri ai comunităţii şiite din Pakistan au lansat vineri un apel la intervenţie militară pentru preluarea controlului asupra capitalei provinciei Belucistan, Quetta, cu scopul protejării minorităţii religioase, la o zi după cele mai sângeroase acţiuni interconfesionale din istoria recentă a ţării, soldate cu peste 120 de morţi, informează Reuters.
Atentatul sinucigaş de la Quetta a provocat moartea a cel puţin 86 de persoane, conform celui mai recent bilanţ, şi a fost revendicat de gruparea extremistă sunită Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), principala mişcare antişiită din Pakistan având strânse legături cu talibanii şi cu Al-Qaida, conform AFP.
Provincia Balucistan, bogată în petrol şi gaze naturale, este afectată, de mai mulţi ani, de violenţe ce vizează minoritatea şiită, de atacuri ale unor combatanţi talibani şi de o insurecţie locală separatistă.
Pakistanul se confruntă de peste patru ani cu acţiuni sângeroase fără precedent. Seria violenţelor s-a intensificat după uciderea lui Osama ben Laden de către un comando american, în mai 2011, la reşedinţa sa din Abbottabad.