Data de 14 mai marchează cea mai recentă confruntare a lui Berlusconi cu legea, când a fost interogat de procurori. Ei voiau să știe dacă fostul premier a fost șantajat de una dintre partenerele sale de afaceri, care se ocupa de “recrutarea” fetelor pentru petrecerile pe care demnitarul le organiza în Roma.

Suspiciunile au început să planeze asupra lui, în timp ce procurorii se întrebau dacă Berlusconi a plătit pentru  o mărturie favorabilă. Fostul premier a sugerat că ar fi vorba despre un banal cadou oferit „unei prietene“.

Se pare că Silvio Berlusconi are mai mulți astfel de prieteni, comentează „The Economist„, într-un articol. Pe 13 mai, un procuror din Milano a declarat că Berlusconi i-a oferit unei tinere originare din Maroc, Karima el-Mahroug (cunoscută sub numele de “Ruby”), suma de 4,5 milioane de euro la sfârșitul lui 2010. Asta s-a petrecut după începerea anchetei în care demnitarul era acuzat că i-ar fi plătit acesteia pentru sex, când el-Mahroug era minoră.

Berlusconi, care se declară nevinovat, crede că procurorii voiau să îl închidă din motive mult mai subiective: „prejudecăți și ură“.

În ciuda numeroaselor acuzații care i s-au adus, el a rămas în libertate. În anumite cazuri, a fost achitat. În două situații, faptele de care a fost acuzat au fost scoase de sub incidența legii, de către propriul său guvern.

Cu toate acestea, cazul el-Mahroug rămâne o amenințare serioasă. În ciuda acestui fapt, Berlusconi și-a recăpătat influența. Coaliția lui Enrico Letta are nevoie de Partidul Libertății pentru a supraviețui, formațiunea fostului premier conducând din nou în sondaje.

Oricând va dori fostul prim-ministru să cadă Guvernul, va avea o scuză. A susținut coaliția nu în mod necondiționat, ci solicitând abolirea taxei de proprietate. Letta a refuzat să îi îndeplinească cererea, dar asta nu înseamnă că este mai puțin dependent de Berlusconi, dimpotrivă.