România se descurcă foarte bine în lupta anticorupţie, prin cazurile răsunătoare instrumentate de DNA, însă lupta împotriva corupţiei nu constă numai în punerea sub acuzare sau în condamnări, ci implică și schimbarea mentalităţii la nivelul societăţii, de la vârf până la bază, iar Strategia Naţională Anticorupţie este crucială în acest aspect, a declarat luni Ambasadorul Olandei în România, Matthijs van Bonzel, la conferinţa anuală anticorupţie „Bune practici în prevenirea corupţiei, promovarea integrităţii şi a transparenţei”.

România se descurcă foarte bine în lupta anticorupţie, DNA are cazuri cu nume mari, condamnări răsunătoare, care includ acum şi confiscarea extinsă, ceea ce este o noutate nu numai în România, dar şi în Europa lărgită. Am văzut-o în Italia, în Olanda, vedem în România că această practică a confiscării aduce oamenii împreună, în schimbul de bune practici, de idei, jurisprudenţa se dezvoltă (…) Lupta împotriva corupţiei, însă, nu constă numai în punerea sub acuzare sau condamnări. Mai presus de toate este vorba de mentalitate şi această schimbare a mentalităţii este miezul construirii unei societăţi în care oamenii înşişi lucrează pentru auto-curăţarea societăţii, atitudinea vizavi de administraţia publică, faţă de politicieni. Aceasta include prevenire şi educaţie„, a spus Matthijs van Bonzel, citat de Agerpres.

El a precizat că a discutat cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, despre cazul Microsoft şi i-a spus că a citit că societatea a cheltuit cu achiziţiile hardware de două ori mai mult faţă de costul lor, iar pe software s-a cheltuit din fonduri publice de zece ori mai mult decât ar fi fost necesar într-un mediu competitiv.

Transparenţa, prevenirea şi supervizarea acestor lucruri ar ajuta societatea să aibă mai mulţi bani disponibili pentru educaţie, în acest caz, sau pentru sănătate, sau infrastructură. Şi acestea includ fonduri europene. Noi toţi suntem responsabili pentru cum se cheltuiesc fondurile europene. Educaţia este elementul-cheie, care duce la conştientizare, guvernarea deschisă este foarte importantă şi ea„, a mai spus ambasadorul Olandei.