Proiectul gazoductului South Stream nu este oprit, ci este implementat în pofida complicaţiilor, a declarat sâmbătă ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters, conform Agerpres.

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

“Proiectul South Stream nu este oprit, acordurile interguvernamentale sunt încă în vigoare, nimeni nu le-a anulat. Există unele probleme care vizează faptul că grupul de lucru înfiinţat de Comisia Europeană pentru stabilirea mecanismului de exploatare al conductei şi-a oprit lucrările. Sperăm că noua formulă a Comisiei Europene va desemna un nou preşedinte şi vom putea să continuăm lucrările”, a spus Novak, conform surselor citate.

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în aşteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislaţia europeană. Executivul european susţine că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în aşteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 de kilometri lungime.

Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.