Italienii, supuşi unei severe cure de austeritate de peste un, îşi aleg duminică şi luni deputaţii şi senatorii, un scrutin observat îndeaproape de Europa, care se teme de o instabilitate politică în a treia cea mai importantă economie din zona euro.

Secţiile de votare au fost închise duminică la ora 21.00 GMT (23.00, ora României) şi urmează să fie redeschise luni între ora 6.00 GMT (8.00, ora României) şi 14.00 GMT (16.00, ora României). După închiderea secţiilor, duminică seara, rata de participare depăşea 50% din numărul celor 47 de milioane de italieni chemţi la urne, un nivelaflat într-o uşoară scădere faţă de alegerile anterioare, în 2008, potrivit Ministerului de Interne.

Patru mari coaliţii se înfruntă, şi anume una de centru condusă de către premierul demisionar Mario Monti, una de centru-dreapta condusă de către predecesorul său Silvio Berlusconi, una de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani şi cea a fostului actor de comedie Beppe Grillo.

Potrivit ultimelor sondaje disponibile, Partidul Democrat (PD) al lui Bersani a pornit de pe prima poziţie cu aproape 34% din intenţiile de vot, fiind urmat de către PdL-ul lui Berlusconi (30%). Fostul actor de comedie şi Mişcarea sa Cinci Stele (M5S) sunt creditaţi cu 17%, iar Il Professore cu 10-12%.

Silvio Berlusconi, care plecat de la putere huiduit, în noiembrie 2011, lăsând o Italie aproape asfixiată financiar, a înregistrat o revenire spectaculoasă în sondaje, promiţând nu doar o scădere a impozitelor, ci şi rambursarea celor plătite anul trecut. El a reuşit să îl ajungă din urmă pe liderul stângii, considerat prea puţin charismatic.

Mario Monti, desemnat la conducerea Guvernului în noiembrie 2011 cu scopul de a salva Italia de la faliment, fără să fi fost ales vreodată, suportă consecinţele severei cure de austeritate ce a aruncat ţara în recesiune.

În ceea ce îl priveşte pe Beppe Grillo, la ale cărui mitinguri organizate în ţară au participat adevărate „maree umane”, el catalizează nemulţumirile italienilor victime ale şomajului şi recesiunii. Iar mulţi se aşteaptă la un avans puternic al votului de protest. Răspunsul îl vor afla luni seara.