Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat duminică seară, într-o emisiune la Realitatea TV, că Uniunea Europeană nu are pârghii să gestioneze derapajele, cum este cel din Ucraina şi nu este suficient de solidară şi unitară.

Eu, de la instalarea administraţiei Obama, când am înţeles că SUA se retrag din Europa de Est şi se concentrează pe Asia-Pacific, i-am atenţionat pe aliaţii noştri americani că este o greşeală strategică. De ce? Pentru că UE nu e încă suficient de solidară şi unitară pentru a substitui lipsa din regiune a Statelor Unite din punct de vedere al securităţii cât şi din punct de vedere al dezvoltărilor democratice. Au fost ţări, şi nu aş vrea să dau nume, chiar în apropierea noastră, care sunt puse sub semnul întrebării de Bruxelles ca urmare a unor dezvoltări nedemocratice de la ei. Aţi văzut vreun efect? Deci UE n-are pârghii să gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele pârghii de care dispune”, a spus Băsescu.

El a adăugat că România are o importanţă crucială în regiune, că are în primul rând potenţial, deci are ce oferi şi din punct de vedere al intelligence şi din punct de vedere militar suntem a doua putere din regiune după Ucraina.

De asemenea, preşedintele a afirmat că mesajul Victoriei Nuland despre corupţia şi oligarhii din mai multe părţi ale Europei Centrale şi de Est nu este adresat României.

Acela este un mesaj regional, pentru ţările din regiune şi el a fost în primul rând stimulat de situaţia din Ucraina. Slavă Domnului că noi nu am ajuns la nivelul de corupţie la care a ajuns Ucraina, noi am declanşat procesele de a stopa înrădăcinarea corupţiei ca sistem de guvernare în 2005”, a mai spus Băsescu.