Ciocniri violente au avut loc marţi între forţele de ordine şi manifestanţi în faţa Parlamentului de la Atena, unde premierul grec Antonio Samaras a venit să supună la vot noi măsuri de austeritate. Aproape 100.000 de persoane au participat la proteste. Forţele de ordine au fost atacate cu pietre şi cu sticle incendiare. Riposta a venit imediat, poliţia greacă folosind gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor.

Protestatarii s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a denunţa noul pachet de austeritate care urmează să fie supus votului.

Măsurile sunt solicitate de UE şi FMI pentru acordarea unei noi tranşe de împrumut Greciei.

Proiectul de lege multianual (2013-2016), într-un singur articol de aproximativ 500 de pagini, se referă atât la creşterea vârstei de pensionare, de la 65 la 67 de ani, cât şi la suprimarea salariilor al 13-lea şi al 14-lea pentru funcţionarii publici.

Totodată, proiectul prevede scăderea anumitor prestaţii sociale, controlul gestiunii întreprinderilor publice, organizarea sistemului de sănătate sau o reglementare a dreptului muncii.

Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, au cerut adoptarea acestor măsuri, precum şi a bugetului de stat pentru 2013, care va trebui votat duminică, aceasta fiind o condiţie necesară pentru a acorda Greciei următoarea tranşă de împrumut cu scopul de a o salva de la faliment.