Senatorul PSD Mircea Geoană a făcut, marţi, un apel către preşedintele Traian Băsescu să iasă din “campania electorală”, arătând că acesta, ca şef al statului, chiar şi la sfârşit de mandat, are o datorie faţă de ţară, nu faţă de “amicii politici”.

Implicarea brutală în campania electorală face rău nu doar funcţiei prezidenţiale, ci credibilităţii României în cea mai gravă criză de securitate de la graniţele ţării din ultimii 25 de ani, o perioadă în care România trebuie să arate că este un pol de stabilitate, nu o sursă de tensiune şi conflict”, a spus Geoană.

El a caracterizat solicitarea premierului Victor Ponta de convocare a CSAT ca fiind “nu doar rezonabilă, ci absolut necesară”.

A răspunde printr-un atac politic la un asemenea semnal demonstrează o gravă ignorare a interesului naţional ca România să fie clară şi complet actualizată cu privire la evoluţiile de securitate din Ucraina şi care ar putea afecta Republica Moldova”, a adăugat Geoană.

Senatorul PSD a explicat necesitatea convocării CSAT, arătând că populaţia nu se simte în siguranță după ultimele luni de conflict la granița de est a României.

CSAT trebuie să dezbată rapid noile evoluţii de securitate din regiune şi să transmită populaţiei şi partenerilor noştri internaţionali faptul că România, în ansamblul ei, cu preşedinte şi cu premier, este coerentă cu privire la abordarea situaţiei din regiune şi rămâne un stat pivot UE şi NATO”, a precizat Mircea Geoană.

Pe de altă parte, el a comentat ideea achiziţionării de către UE a gazelor din Rusia la acelaşi preţ pentru toate statele Uniunii, arătând că aceasta este o iniţiativă “extrem de utilă pentru România”.

Nu trebuie să ratăm ocazia de a fi actor principal în această conversaţie, mai ales că România este una din cele mai independente state din punct de vedere energetic. Aceasta este o temă majoră de interes pentru populaţie şi un subiect de maximă importanţă, inclusiv pentru acţiunea viitorilor europarlamentari români”, susţine Mircea Geoană.