Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare și trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor în dosarul “Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii DNA  au cerut pedeapsa maximă, de 15 ani de închisoare cu executare.

Pe data de 4 iulie, magistrații au respins toate probele aduse de avocații lui Fenechiu și ai celorlalți inculpați.

Fenechiu este acuzat că, prin intermediul firmelor sale, a vândut zeci de transformatoare vechi către Electrica Moldova, la un preț supraevaluat. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul este de peste șase milioane de lei. În dosar mai sunt cercetați trei directori de la Electrica.

Deși decizia de azi nu este definitivă, Relu Fenechiu nu va mai fi ministrul Transporturilor.

Joi, cu o zi înainte de condamnare, Fenechiu a remis presei un comunicat în care susține că “nu a fost săvârșită nicio faptă penală, nu există prejudiciu, nu a existat nicio înțelegere, activitate de ajutor sau înlesnire pentru săvârșirea vreunei fapte prevăzute de legea penală, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni, nici ale faptei de abuz în serviciu”.

Decizia instanței poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistrați ai instanței supreme.

Anterior, premierul Victor Ponta declarase că “speră” ca Fenechiu să nu fie condamnat, dar a precizat că va prelua interimatul la Ministerul Transporturilor pentru 145 de zile.