O delegație a Fondului Monetar Internațional împreună cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale se vor afla de mâine până pe 29 ianuarie, la București pentru o nouă evaluare a acordului stand by cu România.

Misiunea FMI va discuta cu autoritățile române evoluțiile economice recente și perspectivele, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum și orientarea politicii monetare.

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat la sfârşitul lui septembrie cea de-a şasea evaluare a performanțelor economice ale României în cadrul programului stand-by, urmând să fie pusă la dispoziție o transă de 512,9 milioane euro.

Autorităţile au decis să trateze acordul ca unul de tip preventiv, mai exact nu intenţionează să retragă resursele disponibile.

Suma totală stabilită în acordul preventiv este de 3,73 miliarde euro.

Acordul stand-by a fost aprobat pe 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare pe 31 martie 2011 şi permite autoritaăţilor române să tragă tranşele doar dacă au nevoie.

Guvernul român a îndeplinit o parte din condiţiile impuse de către FMI cum ar fi ţinerea sub control a deficitului. Cu toate aceste se așteaptă negocieri dure în ceea ce priveşte estimarea de PIB pentru 2013. Guvernul Ponta estimează un PIB cu o creştere de 1,8%, în timp ce analiştii văd un plus de 0,5-1%.