Evreii din întreaga lume celebrează Hanuka, una dintre cele mai importante sărbători evreieşti, numită şi ”Sărbătoarea luminilor”.

Sărbătoarea Hanuka sau Chanukah celebrează victoria de acum aproximativ 2.000 de ani a macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa.

Ceremonia sărbătorii (8-16 decembrie) are loc în special acasă, în familie, dar şi în sinagogi. Timp de opt nopţi, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeşnic hanukia – un candelabru special cu opt braţe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, şi aşa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările. Există obiceiul ca sfeşnicul să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc. În timpul celor opt zile de Hanuka se recită liturghia Al Ha-Nissim (”Pentru minuni”) – o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul.

Obiceiurile de Hanuka sunt jocul cu titirezul tradiţional (”dreidelul”), jocurile de cărţi, dar sunt organizate şi serbări cu cântece.

În ultima vreme, Hanuka a căpătat o importanţă mult mai mare decât în trecut, tinzând să fie, pentru evreii din Diaspora, un substitut pentru sărbătoarea Crăciunului. În fiecare zi de Hanukah se obişnuieşte a se da copiilor mici cadouri, constând în bănuţi, dulciuri, alune sau nuci. Acest obicei se datorează puternicei influenţe al lui Moş Crăciun, majoritatea evreilor, în special cei din ţările occidentale, au iniţiat ”obiceiul cadourilor” pentru copii, pentru ca aceştia să nu se simtă frustraţi din cauză că, prietenii lor, care nu sunt evrei, primesc cadouri de la Moş Crăciun.

Gospodinele pregătesc mâncăruri specifice sărbătorii Hanuka, în special preparate prăjite în ulei: gogoşi umplute cu dulceaţă ‘sufganiot’ şi chifteluţe de cartofi ”latkes” sau ”evivot”.