Niciun Bacalaureat fără scandal – cam așa se pot caracteriza examenele din ultimii ani susținute de absolvenții de liceu. Fie că vorbim de subiecte cumpărate de ziariști în ziua dinaintea probei, copiat cu cască, foi cu rezolvări distribuite de supraveghetori, milioane date pentru protocolul profesorilor care urmau să supravegheze, camere care nu funcționează, o promovabilitate care scade vertiginos odată cu trecerea anilor, Bacalaureatul din România le-a cunoscut pe toate.

Însă examenul din 2013 a întrecut așteptările tuturor. S-au mobilizat serviciile secrete, procurori, direcția generală anticorupție. S-au făcut percheziții peste percheziții, au fost adunate probe cât pentru a umple o dubă, s-a descoperit mita în sutienele profesoarelor.

Actuali și foști miniștri ai educației au pasat pisica de la unii la alții. Nimeni nu și-a recunoscut vina. Asta în timp ce serviciile secrete lucrau asiduu la acest caz. De mai bine de o lună, polițiștii de la serviciul de investighare a fraudelor aveau în vedere o posibilă fraudare a examenului.

În România, serviciile secrete se ocupă mai nou de fraude la Bac, filarea profesorilor și depistatul probelor ascunse în lenjeria intimă a supraveghetorilor. Urmează probabil urmărirea băbuțelor care oferă flori la ieșirea de la metrou și a celor care vând roșii pe marginea drumului.

Serviciile secrete își demonstrează acum și eficacitatea: după urmăriri aproape ca în filme, au depistat un singur centru suspect de fraudă la Bac. De unde concluzia: în restul centrelor de examinare, profesorii și elevii au fost curați ca lacrima și nimeni nu a încercat sa obțină o notă mai mare prin metode mai mult sau mai puțin ortodoxe.

Și după o lună în care profesorii banuiți au fost filați, procurorii au descoperit: la un liceu din România s-a copiat la Bac. Surpriză? Deloc. Surpriză ar fi ca acesta să fie și singurul centru cu probleme. Deși sunt numeroase relatări despre licee în care copiatul la Bac e o obișnuință, un singur centru a fost identificat până acum.

Asta da acțiune de combatere a fraudeii. De acum, putem sta liniștiți. Elevii pot arunca fițuicile. Nimeni nu mai copiază. Serviciile veghează din umbră la buna desfășurare a examenului.