Papa Francisc, primul Suveran Pontif latino-american, urcă oficial pe Tronul de la Vatican. Ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra Cetăţii Sfinte, unde sunt aşteptaţi un milion de oameni. Printre şefii de stat şi de guvern care participă la ceremonia de întronizare se numără şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Delegaţii din peste 130 de state, inclusiv peste 80 de şefi de stat si de guvern, şi-au anunţat prezenţa la ceremoniile fastuoase. Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, va asista la mesă, o premieră în relaţiile dintre ortodocşi şi catolici.

Şefi de stat şi de Guvern de pe tot Globul sunt aşteptaţi astăzi la Vatican. Printre ei se numără Traian Băsescu, Angela Merkel, Jose Manuel Barosso, Albert de Monaco şi regele Belgiei, Albert al II-lea. Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, un catolic practicant, se află şi el în Cetatea Sfântă.

În numai câteva zile de la alegere, noul Suveran Pontif a rupt tradiţiile stabilite de predecesorii săi, prin gesturi simple şi umile. Atunci când a fost prezentat mulţimii, el s-a înclinat umil în faţa pelerinilor şi le-a cerut să se roage pentru el.

Apoi a refuzat să meargă cu limuzina care fusese pregătită pentru el. Iar mai târziu s-a întors la hotelul unde fusese cazat pentru a-şi strânge singur bagajele şi a achita nota de plată, iar sâmbătă, la prima sa întâlnire cu jurnaliştii, a prezentat, pentru prima dată, viziunea sa asupra Bisericii.