Premierul Victor Ponta a declarat luni că până la finalul acestei luni vor fi realizate diverse scenarii privind măsurile economice pentru anul 2014 și impactul pe buget, urmând să se decidă în cadrul Uniunii dacă se va reduce CAS sau se va elimina impozitul pe salariul minim, punctând că nu pot fi luate ambele măsuri concomitent.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă USL va opta pentru reducerea CAS sau neimpozitarea salariului minim.

În acest context, el a arătat că la finalul acestei luni misiunea oficială a CE, FMI și BM va veni în România și că până la acea dată vor fi realizate „diverse scenarii care țin de încasări”, de majorări bugetare pe anumite secțiuni sau datorii care vor trebui achitate în 2014.

„Imediat ce avem aceste rezultate vom veni la USL și prezentăm când sunt ‘coapte’. (…) Nu pot fi amândouă (n.r. măsurile aplicate) odată, poate fi ori una, ori alta, dar întâi trebuie să ne uităm pe spațiul fiscal și pe câți bani avem”, a indicat primul-ministru, într-o conferință de presă după ședința USL.

Ponta a precizat că până luna octombrie va fi operată o rectificare bugetară.

„Mâine la Camera Deputaților împreună cu ministrul Eugen Teodorovici voi prezenta Camerei Deputaților, după aceea dacă va fi cazul și la Senat, stadiul actual al acordului de parteneriat între România și UE privind mecanismul financiar multi-anual, bugetul 2014-2020”, a adăugat premierul.

La rândul său, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat în privința bugetului că este o urgență stabilirea formulei de descentralizare.

„Urgența este pregătirea bugetului, pentru că în funcție de deciziile pe care le luăm referitoare la câtă, unde și când descentralizare, de asemenea alte măsuri pe care le-am discutat, o variantă reducerea CAS-ului, trebuie să intre în conceptul bugetului, în construcția bugetului și aceasta este de fapt prioritatea și pentru Guvern și pentru Parlament”, a susținut Antonescu.

Liderul PNL a explicat că ar opta pentru renunțarea la ideea prelungirii acordurilor cu FMI, precizând că în cazul actualului document Guvernul și-a atins toate țintele convenite și nu a mai împrumutat o nouă tranșă de bani.

„Nicio țară nu dorește, dacă nu are neapărat nevoie, un acord care este totuși constrângător, prin firea lucrurilor, și visez și eu la ziua — sper cât mai apropiată — sunt convins că toți ne gândim așa în momentul în care să avem mai multă libertate de mișcare în ceea ce privește politicile economice”, a susținut Antonescu.