Agricultura ecologică reprezintă un uriaş potenţial pentru toate ţările Uniunii Europene, dar şi un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte bună calitate, la produse sănătoase, a declarat joi, la Nurnberg, premierul Victor Ponta, la începutul dezbaterii „Agricultura Ecologică – Orizonturi 2020”, organizată în cadrul Târgului Mondial de Comerţ cu Produse Ecologice – Biofach.

„Agricultura ecologică reprezintă un uriaş potenţial pentru toate ţările Uniunii Europene, dar şi un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte bună calitate, la produse sănătoase şi de a putea alege între produsele ecologice bio şi cele clasic convenţionale”, a precizat Ponta.

Şeful Guvernului a subliniat că trebuie găsite noi proceduri de sprijin, de încurajare şi de promovare a agriculturii ecologice.

„Trebuie să găsim pentru toţi producătorii din România, dar şi din restul Europei, programe europene şi politici naţionale pentru noi proceduri de sprijin, de încurajare şi de promovare a agriculturii ecologice şi a produselor bio. Credem că este o mare oportunitate pentru producătorii din ţările noastre şi pentru viitorul nostru, al celor tineri, care pot să aibă acces la produse eco şi care respectă cele mai înalte standarde”, afirmat prim-ministrul.

Victor Ponta le-a mulţumit organizatorilor pentru că au ales România să fie ‘Ţara anului’ la ediţie din acest an a târgului.

Înainte de seminar, premierul Victor Ponta, a vizitat pavilionul României de la Biofach, împreună cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. Prim-ministrul a trecut pe la toţi cei 55 de expozanţi, producători şi asociaţii, a gustat din miere, din pălincă, sucuri de fructe, dulceaţă de trandafiri, brânzeturi, pâine etc. Producătorii au profitat de ocazie şi i-au cerut sprijin pentru acest sector, unii solicitând chiar subvenţii pentru procesarea trufelor, în timp ce apicultorii au deschis subiectul impozitării stupilor.

România deţine statutul de ţară a anului la ediţia din acest an a Biofach, fiind reprezentată de 55 de expozanţi din sectorul agriculturii ecologice. Evenimentul este susţinut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – ‘Bio România’.