Uniunea Social Liberală propune, în programul de guvernare  2013 – 2016, intitulat „România puternică”, combaterea traseismului politic prin introducerea procedurii „recall” după modelul american, respectiv a referendumului local prin care se poate retrage mandatul parlamentarului ‘traseist’, acest aspect urmând să fie cuprins în viitoarea Constituţie.

Astfel, un grup de alegători dintr-un colegiu – numărul trebuie definit prin lege – poate solicita retragerea mandatului dacă parlamentarul din colegiul respectiv a trecut la un alt partid, în acest caz organizându-se un referendum local. În urma voinţei electoratului, parlamentarul care părăseşte partidul în numele căruia a candidat îşi poate pierde mandatul, prevede programul de guvernare USL.
De asemenea, documentul citat prevede introducerea unui nou nivel administrativ – regiunea -, compatibil cu cel european. Este vorba despre o reformă mai amplă în aparatul administrativ, care nu presupune desfiinţarea judeţelor. „Susţinem un proces de regionalizare decis prin referendum, de către cetăţenii României. Orice modificare trebuie discutată cu cetăţenii, agreată politic şi acceptată de Uniunea Europeană”, se arată în documentul citat.

Sursa: Agerpres.