Universitatea din Bucureşti va fi evaluată în perioada 18-21 noiembrie de Asociaţia Universităţilor Europene, au declarat reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit aceleiaşi surse, procesul de evaluare a Universităţii din București de către Asociaţia Universităţilor Europene (European University Association – EUA) a început în luna ianuarie a acestui an. Prima vizită a reprezentanţilor Asociaţiei Universităţilor Europene s-a desfăşurat în luna iunie, iar cea de-a doua, care va fi şi ultima, va avea loc în perioada 18-21 noiembrie.

Evaluarea instituţională a EUA include realizarea unui raport de auto-evaluare, două vizite ale echipei de evaluatori, realizarea raportului de evaluare şi a unui follow-up post-evaluare, care include şi un workshop, mai spun sursele citate.

În prima vizită, experţii EUA au interacţionat cu mai multe categorii de persoane implicate: conducerea facultăţilor (decani, prodecani), membri ai comunităţii academice (cadre didactice ale facultăţii) şi studenţi. Facultăţile care au fost vizitate de experţii EUA au fost cele de Biologie, de Fizică, de Psihologie şi Științele Educației şi de Litere. Acestea au fost propuse de grupul de auto-evaluare constituit la nivelul Universităţii din București. Experții au interacţionat, de asemenea, cu părţi externe: agenți economici, ONG-uri, institute de cercetare, în calitate de colaboratori sau parteneri ai Universității din București.

În cadrul celei de-a doua vizite, experții EUA vor interacționa cu reprezentanți de la Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Științe Politice și Facultatea de Geografie. Aceste facultăți au fost selectate de către evaluatorii străini. Alături de aceste facultăți, vor avea loc discuții și cu structuri de cercetare și structuri administrative de la nivelul Universității din București.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, evaluarea urmărește capacitatea Universităţii din Bucureşti ca instituţie de cercetare avansată şi educaţie de a răspunde misiunii sale, prin infrastructura şi managementul său. „Evaluarea cuprinde răspunsuri la întrebările ce face universitatea, cum face și cum știe că funcționează, urmate de o analiză SWOT și un plan de măsuri”, au spus reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

Raportul de evaluare va fi prezentat conducerii Universității din București la 21 noiembrie.

Echipa de evaluatori este formată din cinci experţi, care provin din ţări şi domenii diferite. Astfel, patru experţi evaluatori sunt sunt cadre didactice cu experiență în asigurarea calității (foști rectori, evaluatori cu experiență), iar al cincilea este un student.

Sursa: NewsIn.