Cine s-ar fi putut gândi în urmă cu câțiva ani, când Traian Băsescu își ciuruia simbolic adversarii, că va avea un final politic atât de trist. Intră cu fiecare zi care trece într-un con de umbră. Toate proiectele politice recente au eșuat, iar alura prezidențială pe care a avut-o cândva, e de mult dusă, sub efectul conflictelor cu partidele, cu serviciile care l-au apărat atât la două suspendări, dar mai ales sub efectul susținerii iraționale și bolnăvicioase a protejatei sale, Elena Udrea.

Un final trist să constați la final de drum cum Elena Udrea numai Albă ca Zăpada nu poate fi. Un personaj care apare tot mai mult ca regina influenței politice a acestor ani, prinsă în relații cu persoane acuzate că au coordonat jaful din banul public în materie de retrocedări dubioase. “Unde-s restul de bani”, se întreabă, de la procurori, oameni politici și jurnaliști, făcând din ochi și sugerând un rol impotant în povestea retocedărilor pentru protejata lui Traian Băsescu. E o chestiune de timp, pentru că, pe logică, suspiciunile duc spre Udrea. Este credința aproape unanimă rostită informal.

E greu de crezut că nu știa ce făcea soțul dumneai. Dar nici ce făcea prietena cu care mergea la Paris? Dar nici Băsescu nu știa, el care le știa pe toate?”…

Greu de crezut că a existat o persoană în ultima sută de ani care să dețină în România o asemenea influență nelegitimă și care, grație accesului în spatele cortinei, să ajungă în câțiva ani, din nimeni în drum, confidanta președintelui, ministreasă peste câteva miliarde de euro, prosperă femeie de afaceri, candidată la președinția unui partid și, mai nou, proprietăreasă peste altul.

Vorba glumeață din popor explică de obicei cel mai bine derapajele conducătorilor. Cert e că Traian Băsescu a fost orbit, i-a plăcut asta și rezultatul e că și-a distrus toată moștenirea politică. Iar prin eventuala evoluție negativă, pentru Elena Udrea, a scandalului retrocedărilor dubioase, riscul e ca Traian Băsescu să devină perceput nu doar protector, ci chiar complice, având în vedere eforturile constante și de neînețeles făcute pentru a o sprijini pe Udrea. Factorul Udrea ar putea distruge toată moștenirea politică a lui Traian Băsescu și orice încercare a acestuia de a se reinventa ulterior.