Uniunea Europeană a ameninţat miercuri Coreea de Nord cu noi sancţiuni, după ce Phenianul a testat, aparent cu succes, o rachetă cu rază lungă de acţiune, transmit agenţiile AFP şi EFE.

”Uniunea Europeană va lua în calcul un răspuns adecvat, în strânsă consultare cu principalii săi parteneri şi în conformitate cu deciziile Consiliului de Securitate al ONU, examinând mai ales posibilitatea unor sancţiuni suplimentare”, a afirmat într-un comunicat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă în spaţiu, aparent pentru prima dată cu succes, sfidând avertismentele SUA şi ale altor state.

Acest tir ”constituie o nouă etapă în îndelungata încercare” a Coreii de Nord de a ”obţine tehnologie pentru producerea rachetelor balistice, ceea ce constituie o încălcare a obligaţiilor sale internaţionale”, adaugă Catherine Ashton, cerând Phenianului să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate, care îi interzic orice activitate nucleară sau balistică.

Autorităţile nord-coreene susţin că lansarea acestei rachete a avut ca obiectiv plasarea unui satelit ştiinţific pe orbită, dar Coreea de Sud, SUA şi aliaţii lor consideră că acest tir a fost de fapt un test cu o rachetă cu rază lungă de acţiune.