Turcia inaugurează, marți, un tunel feroviar pe sub strâmtoarea Bosfor, care va face legătura la Istanbul între două continente, Europa şi Asia.

Tunelul feroviar cu o lungime de peste 13 km, din care 1,4 km sunt pe sub Bosfor, va fi dublat în viitor şi de un tunel pentru maşini. Construcţia a început în 2004 și ar urma să fie gata peste doi ani, dar proiectul datează încă din 1860, din timpul Imperiului Otoman.

Construcţia face parte dintr-o serie de proiecte de infrastructură realizate de guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan, ce au contribuit la dezvoltarea economiei, dar au provocat şi un val de proteste publice. Tunelul Marmaray are o lungime de 13,6 kilometri, dintre care 1,4 kilometri sunt parcurşi pe sub strâmtoarea Bosfor la 55 de metri adâncime. Potrivit oficialilor turci, va fi cel mai adânc tunel submarin de acest fel construit în lume.

Oficialităţile turce speră ca, prin preluarea zilnică a circa 1,5 milioane de călători, tunelul să decongestioneze parţial traficul din Istanbul, mai ales în zona celor două poduri care traversează Bosforul.

Inaugurarea are loc de Ziua Naţională a ţării, când se împlinesc 90 de ani de la fondarea Republicii de către Mustafa Kemal Atatürk. La ceremonie vor asista numeroşi lideri, între care premierul Japoniei, Shinzo Abe, a cărui ţară a susţinut financiar construcţia tunelului, conceput să devină o importantă rută comercială.

Va fi prezent şi premierul Victor Ponta, invitat de omologul său turc, Recep Tayip Erdogan.

Înainte de inaugurarea tunelului Marmaray, premierul Victor Ponta va vizita şi Muzeul Yedikule, unde va dezveli o plachetă memorială dedicată domnitorului român Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi care aveau să sfârşească tragic sub zidurile acestei temute închisori, astăzi muzeu.