Preşedintele Traian Băsescu se va afla, în perioada 25 – 30 ianuarie, în America Latină, prilej cu care va participa la lucrările Summitului Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) – Uniunea Europeană (UE), la Santiago de Chile (Republica Chile), şi va face o vizită oficială în Republica Peru pe 28 şi 29 ianuarie.

Este prima vizită, în calitate de şef de stat, pe care Traian Băsescu o efectuează în America Latină. „Summitul CELAC – UE, aflat la a şaptea ediţie, se desfăşoară într-un context politic şi economic mult diferit faţă de cel al lansării parteneriatului UE – America Latină şi zona Caraibilor. Tema summitului de anul acesta o reprezintă investiţiile, ca pilon important al parteneriatului CELAC – UE, Uniunea Europeană fiind cel mai mare investitor în regiune”, după cum informează Administraţia Prezidenţială.

Summitul se va concentra, în principal, pe discuţii privind promovarea investiţiilor în vederea dezvoltării durabile a comunităţilor locale, explorarea posibilităţilor de dezvoltare a dialogului CELAC – UE în materie de bune practici în domeniul investiţiilor şi al responsabilităţii sociale corporatiste (CSR), încurajarea consolidării Facilităţii de Investiţii America Latină, dar şi noua Strategie UE – Caraibe şi stabilirea unor facilităţi specifice care să susţină investiţiile în Caraibe. „În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Chile, după 1989 au avut loc două vizite la nivel de şef de stat, prima efectuată în 1993 de domnul preşedinte Ion Iliescu şi a doua, în 2004, când domnul preşedinte Ricardo Lagos Escobar a vizitat România”, mai menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cât priveşte vizita oficială în Peru, Preşedinţia informează că este a doua pe care un şef de stat din România o efectuează în această ţară, precedenta desfăşurându-se în 1973. „Preşedintele Republicii Peru, domnul Alberto Fujimori, a vizitat România în anul 1998, iar domnul preşedinte Alejandro Toledo a lansat o invitaţie, încă din 2006, domnului preşedinte Traian Băsescu pentru a face o vizită în ţara sa. Principalul scop al acestui demers diplomatic urmăreşte relansarea dialogului politico-diplomatic, Republica Peru fiind una dintre cele mai dinamice economii din America Latină”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Pe agenda discuţiilor figurează convorbiri oficiale între preşedintele Traian Băsescu şi omologul său din Peru, Ollanta Moises Humala Tasso, precum şi întâlniri cu preşedintele Congresului Peruan, Victor Isla Rojas, şi primarul oraşului Lima, Susana Villaran de la Puente.

Preşedinţia mai menţionează că delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele Băsescu în această vizită în America Latină este formată din ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, cinci consilieri ai şefului statului, ambasadorul României în Republica Chile, Florin-Angelo Florian, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României în Republica Peru, Ştefan Nicolae, precum şi reprezentanţi ai Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi ai Serviciului de Pază şi Protecţie.