Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al Mișcării Populare, consideră că învestirea unui nou Guvern în Republica Moldova nu va pune capăt crizei politice de la Chișinău, adăugând că mișcările de stradă vor continua până cel puțin în luna martie, având ca miză impunerea unei majorități parlamentare care să dea noul șef al statului moldovean.

„Învestirea unui nou Guvern nicidecum nu pune capăt crizei politice de la Chișinău. În clipa de față există două mari grupuri care își doresc puterea totală în Republica Moldova. Pe de-o parte, oligarhul Plahotniuc care vrea să păstreze o majoritate care există în Parlament, deja. Nu e cea mai fericită formulă, însă poate reprezenta o alternativă de moment pentru Republica Moldova, Guvernul Filip. Pe partea cealaltă, există forțele pro-rusești, partide rusești create în Republica Moldova, conduse de Dodon și Usatîi, precum și comuniștii lui Voronin, care doresc alegeri anticipate. Ambele tabere vizează un obiectiv mult mai înalt — și anume, în martie 2016 președintele Timofti își încheie mandatul. Președintele Republicii Moldova este ales de către Parlament. Gruparea politică ce va avea cea mai mare influență în Parlamentul Republicii Moldova va impune și viitorul președinte. Acesta este și motivul pentru care s-a declanșat această criză, suprapusă cu o nemulțumire reală din partea populației”, a declarat joi Eugen Tomac, transmite Agerpres.

În opinia liderului MP, raportat la situația la zi din R.Moldova, România poate întreprinde pași concreți în momentul de față.

„Guvernul instalat este un guvern cu care se poate discuta și cred că imediat trebuie să oferim ajutorul, împrumutul pe care România deja l-a și adoptat în Parlament și l-a promulgat președintele, prin care să poată fi plătite imediat salariile și pensiile, astfel încât populația să înțeleagă că există o șansă de a evita un dezastru. Și un dialog accelerat între București și Chișinău, dublat de o implicare a Comisiei Europene în tot ceea ce înseamnă reforma instituțiilor și implementarea prevederilor asumate prin Acordul de asociere pe care Republica Moldova l-a semnat, care este ratificat de către toate statele. Este singura soluție de a ieși din impas. Însă criza continuă, pentru că, pe măsură ce se va apropia luna martie, ambele tabere, atât partidele politice care formează actuala majoritate în Parlament, cât și partidele pro-rusești, își vor testa șansele pentru a-și crea o nouă majoritate în Parlament care să dea viitorul șef al statului”, a mai declarat Eugen Tomac.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al Guvernului și lista Cabinetului de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip.

Miercuri seară, mii de persoane au protestat în fața clădirii Parlamentului de la Chișinău, în urma învestirii Guvernului condus de Pavel Filip.