Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut în dimineaţa zilei de astăzi, 14 ianuarie 2013, o convorbire telefonică cu omologul olandez, Frans Timmermans.

Ministrul român a evocat subiectul aderării României la spaţiul Schengen. În context, cei doi miniştri de externe au stabilit realizarea, în următoarele săptămâni, posibil la începutul lunii februarie 2013, a unei întrevederi oficiale la Bucureşti sau la Haga. Această întâlnire va fi precedată de un contact de lucru în marja Reuniunii ministeriale, premergătoare Summit-ului Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, care se va desfăşura la Santiago de Chile (25-27 ianuarie 2013).
Potrivit unui comunicat al MAE, Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut joi o întrevedere cu omologul său lituanian, Linas Linkevicius, în contextul participării la reuniunea ministerială informală ”Snow meeting” de la Trakai. Aceștia au convenit organizarea de consultări între cele două ministere, pentru coordonarea în dosare europene şi pe teme de interes aflate pe agenda internaţională, precum şi intensificarea relaţiilor la nivel înalt dintre cele două state.

Ministrul Linas Linkevicius a reiterat sprijinul constant al Republicii Lituania faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

De asemenea, au fost abordate teme legate de politica de extindere a UE, cu accent pe statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova, exprimându-se susţinerea pentru aspiraţiile europene ale acestor state. În discuţiile dintre cei doi oficiali a fost punctată necesitatea intensificării cooperării economice şi investiţionale româno-lituaniene, inclusiv prin organizarea unui forum economic în marja unei vizite oficiale.

Potrivit MAE, ministrul Linkevicius a declarat că România rămâne un partener important pentru Lituania, evocând interesele şi obiectivele comune pe care cele două ţări le au în cadrul UE, precum şi în plan regional şi global.