Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut, miercuri, premierului Victor Ponta să susţină continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, considerând că acest lucru ar fi o formă de respect a Capitalei faţă de regiune.

„Solicit premierului Victor Ponta să susţină continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Nu este un alt proiect mai important pentru Transilvania decât continuarea acestei autostrăzi. Continuarea lucrărilor ar fi o formă de respect a Bucureştiului pentru cetăţeni şi regiune şi o recunoaştere a faptului că, la Bucureşti, Transilvania contează. Autostrada Transilvania are cel mai bun avocat în contribuţia Transilvaniei la bugetul naţional. Acest proiect se poate realiza şi prin fonduri europene, pentru că după încheierea contractului cu Bechtel nu mai există niciun impediment în acest sens. Continuarea lucrărilor este o chestiune de bun simţ şi este nevoie doar de voinţă politică”, a declarat Boc, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, în toate analizele FMI, Băncii Mondiale şi CE se recomandă continuarea lucrărilor de investiţii începute, Autostrada Transilvania fiind, din acest punct de vedere, „o lucrare în derulare”, cu beneficii majore asupra Transilvaniei.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.