Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a participat, luni, la Bruxelles, la prima parte a Consiliului Afaceri Generale, în debutul lucrărilor fiind adoptate, cu unanimitate, Concluziile pe marginea Raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV, publicat de CE la 30 ianuarie.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, ministrul Corlăţean a participat, luni, la prima parte a Consiliului Afaceri Generale. Din delegaţie a făcut parte şi secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba.

„În debutul lucrărilor, Consiliul a adoptat, cu unanimitate, Concluziile pe marginea Raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), publicat de Comisia Europeană la 30 ianuarie 2013. Concluziile reflectă progresele realizate de România în privinţa recomandărilor Comisiei şi a obiectivelor de referinţă MCV. Astfel, Consiliul apreciază paşii întreprinşi de Guvernul României pentru a răspunde recomandărilor Comisiei Europene din iulie 2012 şi salută angajamentul Guvernului de a asigura respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei, precum şi măsurile aplicate în acest sens. În acelaşi timp, concluziile solicită continuarea eforturilor şi realizarea de noi paşi concreţi în perspectiva următoarelor rapoarte pentru România şi Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, preconizate să fie publicate de Comisie înainte de finele acestui an. De asemenea, Consiliul apreciază buna şi continua cooperare a României şi Bulgariei cu Comisia Europeană şi cu statele membre în cadrul Mecanismului”, menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului MAE, discuţiile miniştrilor s-au concentrat asupra pregătirii Consiliului European din 14 – 15 martie 2013, dedicat aspectelor legate de competitivitate, creştere şi ocupare, consolidării Uniunii Economice şi Monetare, precum şi relaţiilor UE-Rusia, în prezenţa Preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.