Pentru maşinile înmatriculate înainte de anul 2007, timbrul de mediu scade semnificativ faţă de taxa auto plătită în prezent, ajungând la cifre rezonabile, explică ministerul Mediului în documentul care însoţeşte proiectul ordonanţei privind taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Noua taxă  se calculează în funcţie de emisia de CO2, (luată în calcul în întregime pentru timbru, faţă de 30% în legea în vigoare), înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.

Timbrul se va plăti doar la prima înmatriculare pe piaţa din România (sau la prima transcriere). În cazul celor care au dat statul în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal – dacă acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, în baza HJ, vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii.

În ce îi priveşte pe transportatori – timbrul de mediu se aplică doar la categoria M1; pentru restul (M2, M3, N1, N2, N3), rămâne formula actuală.