În timp ce europarlamentarii din România şi Bulgaria susţin că cetăţenii statelor lor sunt trataţi ca „europeni de mâna a doua”, liberal-democraţii afirmă că Marea Britanie trebuie să acţioneze în cadrul legislaţiei UE care impune ca românii şi bulgarii să fie trataţi la fel ca toţi cetăţenii europeni de anul viitor, când aceştia vor avea drepturi de circulaţie depline, relatează The Guardian în pagina electronică.

Un reprezentant al liberal-democraţilor a declarat: „Problema românilor şi a bulgarilor nu ar trebui să existe. Avem legislaţia europeană. Orice facem ar trebui să se aplice tuturor statelor membre UE”.

Poziţia Marii Britanii faţă de drepturile de circulaţie i-a determinat pe europarlamentarii români şi bulgari să îi adreseze o scrisoare lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, pentru a reclama discriminarea. Aceştia transmit în scrisoarea citată de Reuters:”Considerăm că un val de declaraţii ostile de la începutul anului caută să stigmatizeze aceşti cetăţeni ca europeni de mâna a doua care reprezintă o ameninţare pentru sistemul social doar pentru că vor să îşi exercite drepturile esenţiale de circulaţie liberă şi muncă”.

Conform normelor UE, românii şi bulgarii vor avea de anul viitor aceleaşi drepturi de circulaţie şi muncă ca şi celelalte 25 de state europene.

Marea Britanie se teme că eliminarea „controalelor de tranziţie”, impuse românilor şi bulgarilor timp de şapte ani de la integrarea lor în UE în 2007, ar putea duce la stabilirea unui număr mare de cetăţeni din cele două state în Marea Britanie, Conservatorii Tory au criticat puternic fostul guvern care nu a impus asemenea controale atunci când alte opt state est-europene, mai ales Polonia, s-au alăturat Uniunii Europene în 2004, relatează The Guardian.