Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a discutat marți, într-un interviu pentru RFI, despre percheziţiile efectuate luni de către DNA la sediul ministerului şi alte trei instituţii.

Teodorovici a declarat că în 2015 vor fi „foarte multe verificări” ale proiectelor cu fonduri europene din partea CE, Curţii Europene de Conturi şi din partea statului român. El a adăugat că a cerut detalii DNA privind percheziţiile de la Ministerul Fondurilor Europene.

Şi eu am întrebat foarte clar care sunt proiectele, care sunt persoanele vizate, dacă sunt persoane vizate, pentru a putea comunica şi Comisiei Europene ceea ce se întâmplă, pentru că un comunicat dat foarte simplu şi sec uneori poate să facă poate mai mult rău decât bine. Comisia Europeană monitorizează tot ce apare în presa din România, declaraţii pe fondurile europene, acţiuni, activităţi ale anumitor structuri”, a spus Teodorovici.

El a declarat că „2007-2013 este întregul cadru financiar, deci nu întregul cadru financiar a fost afectat şi nu toate fondurile europene sunt afectate în cazul în care sunt astfel de acţiuni”.

Şi eu am spus foarte clar că cine încalcă procedura legală, cine încalcă normele de lucru, să plătească! (…) De asta este nevoie nu doar pe zona de fonduri europene să întărim anumite entităţi, ci şi în altă parte în administraţie, vorbim de Fisc, că multe dintre documentele care sunt aduse atunci când se cer, atunci când se aplică pentru fonduri europene sunt şi documente care vin din zona Fiscului şi este normal ca şi acolo să fie întărite structurile de control, pentru a evita ca posibile companii sau posibile situaţii în care companiile care vor să aplice pe fonduri europene să vină cu documente care nu atestă realitatea, ci sunt documente false. De multe ori s-a încercat acest lucru, au fost proiecte respinse de către noi, dar e nevoie ca întreaga administraţie să aibă o astfel de luptă împotriva acestor situaţii, pentru că altfel, cei care primesc documente din alte zone ale administraţiei vin către noi, depun documentele, noi nu le putem verifica, nu ştiu, documentele care au fost emise de alte entităţi ale administraţiei. Mergem pe bună credinţă, primim acele documente şi mergem mai departe, le procesăm, dar prin filtrele care se impun, de verificare putem să şi evităm astfel de situaţii. Dar încă o dată, cine greşeşte, trebuie să plătească!”, a completat acesta.

Întrebat dacă e posibil să mai apară şi alte suspiciuni de acest gen, Eugen Teodorovici a răspuns: „Da, 2015 este anul final când actualul cadru financiar se închide şi clar, vor fi foarte multe verificări din partea Comisiei Europene, din partea Curţii Europene de Conturi, din partea noastră, din partea tuturor celor care se ocupă de aceste verificări, pentru că vrem cu toţii să avem un ciclu financiar încheiat în condiţii cât mai bune. E posibil să mai apară situaţii care… nu trebuie să ne ascundem, încă o dată, este ceva ce se întâmplă în toate statele membre, din păcate, nu este un lucru care să ne scuze, dar cum spuneam, un sistem mult mai simplu pe viitor va face ca aceste situaţii să fie practic din ce în ce mai puţine ca şi număr şi cu un impact financiar cât mai redus. Din păcate, noi avem această meteahnă de a generaliza. Atunci când se întâmplă astfel de situaţii, sunt proiecte punctuale pentru care se aplică legea„.

Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat luni într-un comunicat de presă că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals, comise în perioada 2007-2013.