Timbrul de mediu a înlocuit de la jumătatea lunii martie vechea taxă de poluare. Cu toate acestea, problemele de reglementare rămân aceleaşi, astfel încât, spun specialiştii, şi timbrul de mediu are toate şansele să fie contestat cu succes în instanţă.

Avocata Carmen Diaconu, care a asistat mai mulţi clienţi în recuperarea sumelor plătite ca taxe de înmatriculare este de părere că şi timbrul de mediu constituie o nouă încălcare a dispoziţiilor comunitare, fiind nelegal şi discriminatoriu. Aceasta spune că şi noul timbru de mediu poate fi atacat în instanţa de judecată pentru că încalcă normele legale privitoare la dreptul de proprietate, drept garantat de Constituţie, dar şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Avocata a explicat că toate persoanele care au achitat timbrul de mediu se pot îndrepta împotriva statului prin promovarea unei acţiuni în faţa instanţelor de judecată prin care să solicite restituirea sumei achitate cu titlu de timbru de mediu.

Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din timbru sunt, potrivit avocatului: cartea de identitate a maşinii în copie, cu prezentarea originalului în instanţă pentru conformitate, contract de vânzare-cumpărare a autovehiculului, decizia de impunere a plăţii timbrului de mediu eliberată de Administraţia Finaciară competentă şi dovada plăţii timbrului de mediu.