Draftul raportului Comisiei Europene, consultat de gândul.info, conţine îngrijorări cu privire la independenţa sistemului judiciar din România şi la rezistenţa la nivel politic şi administrativ a măsurilor anticorupţie.

Experţii europeni au criticat dur modificările Codului Penal privind introducerea superimunităţii parlamantare şi dezincriminarea conflictelor de interese.

Modul netransparent în care au fost votate în 2013 amanedamentele la Codul Penal, a fost considerat drept o provocare la adresa legislaţiei anticorupţie şi a promovării măsurilor de integritate.

Draftul raportului MCV, citat de gândul.info, mai cuprinde şi observaţii la adresa numirilor în funcţie la Curtea Supremă, Parchetul General şi DNA.

Dacă numirea preşedintelui Curţii Supreme şi a vicepreşedintei a fost considerată „una clară şi fără influenţe politice, numirea şefilor Parchetului General şi DNA, a fost criticată, considerându-se că ar fi fost mai potrivită o selecţie pe bază de concurs. Cu toate acestea, potrivit gândul.info, Comisia Europeană consideră că la DNA a fost numit un şef cu „track-record” în lupta anticorupţie. În draftul raportului mai este menţionată şi plecarea de la DNA a procurorului Lucian Papici.

Experţii europeni consideră că rapoartele MCV, fodurile europene şi implicarea Comisiei reprezintă un suport considerabil pentru reformele din România.

Comisia Europeană a mai notat faptul că motorul statului de drept, Curtea Constituţională nu a mai fost atacat şi a reuşit să-şi reia rolul de arbitru.

Draftul raportului MCV mai face referiri la faptul că vor reveni discuţiile privind Constituţia şi este important ca CSM să participe activ, cu propuneri şi comentarii, iar noua lege fundamentală va trebui să respecte normele Comisiei de la Veneţia, relatează gândul.info.

Următorul raport al Comisiei Europene va fi realizat peste un an de zile.