Copiii care privesc la televizor timp de mai multe ore pe zi riscă într-o mai mare măsură să dezvolte un comportament antisocial la vârsta adultă şi chiar să comită infracţiuni pentru care ar putea fi condamnaţi de justiţie, relevă un studiu neozeelandez publicat de revista americană Pediatrics şi preluat marţi de AFP.

Studiul universităţii neozeelandeze Otago a fost realizat pe baza monitorizării a circa o mie de copii născuţi între anii 1972 şi 1973, elementul principal al evaluării constând în timpul petrecut de aceştia în faţa televizorului între vârsta de 5 şi 15 ani. S-a descoperit astfel existenţa unei corelaţii între timpul petrecut în faţa televizorului în perioada copilăriei şi comportamentul agresiv sau antisocial în tinereţe.
„Riscul de a fi condamnat de justiţie în cazul tinerilor adulţi creşte cu circa 30% pentru fiecare oră petrecută în faţa televizorului în fiecare seară”, susţine Bob Hancox, coautor al studiului. Corelaţia rămâne semnificativă atunci când se iau în calcul parametri precum mediul social din care provine copilul sau nivelul lui de inteligenţă.

„Nu afirmăm că televiziunea este cauza tuturor comportamentelor antisociale, dar constatările noastre sugerează că reducerea timpului petrecut în faţa televizorului ar putea ajuta la diminuarea acestor comportamente”, adaugă Bob Hancox.
Aceste concluzii le confirmă pe cele ale Academiei americane de pediatrie, ce recomandă copiilor cel mult una sau două ore pe zi de privit la emisiuni televizate „de calitate”.

Comportamentul antisocial în aceste cazuri este explicat de autorii studiului prin tendinţa de a-l imita pe cel văzut în programele televizate, care determină o pierdere a sensibilităţii afective şi dezvoltarea unui comportament agresiv.

Dar conţinutul programelor televizate nu este singurul factor de influenţă, se atrage atenţia în studiu, subliniind izolarea socială a copiilor care petrec ore în şir în faţa televizorului, în loc să interacţioneze cu alte persoane, copii sau adulţi. Statul îndelung în faţa televizorului poate duce la ‘restrângerea relaţiilor sociale cu prietenii şi părinţii, la rezultate şcolare mai slabe şi la un risc sporit de a ajunge şomer’, avertizează autorii studiului.

Bob Hancox precizează că tinerii evaluaţi şi-au trăit copilăria într-o perioadă în care televiziunile dominau peisajul audiovizual. Aşadar, este nevoie de mai multe studii care să ia în calcul multiplicarea acestor mijloace.

Sursa: Agerpres.