Soarta celui mai important combinat din țară, Oltchim Râmnicu Vâlcea, ar putea fi decisă vineri, când va avea loc licitația pentru adjudecarea companiei.

Evenimentul va avea loc la sediul Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), la ora 12.00, în prezența presei.

Potrivit șefului OPSPI, Remus Vulpescu, patru oferte au fost depuse în vederea achiziției unui pachet de 54,8% din combinat. Ofertanții sunt grupul german PCC, deja acționar minoritar al Oltchim, AISA Invest SA, Chimcomplex, companii deținute de omul de afaceri Ștefan Vuza, și Dan Diaconescu, președintele PP-DD.
Oltchim a înregistrat constant pierderi începând cu 2007, iar datoriile combinatului se ridică la 700 de milioane de euro, din care 250 de milioane reprezintă creanța AVAS, iar 150 de milioane de euro sunt datorii către Electrica.

Situația în cadrul combinatului vâlcean a devenit critică în ultima perioadă, în condițiile în care salariații nu și-au mai încasat salariile de câteva luni și au declanșat mai multe proteste.

De asemenea, Electrica a notificat că va întrerupe alimentarea cu energie. Recent, Constantin Roibu, directorul general, și întreaga conducere a societății au demisionat, în urma unui conflict cu Remus Vulpescu, șeful OPSPI. Roibu a deținut funcții de conducere în Oltchim timp de 21 de ani.

Oltchim are 3.400 de angajați, iar alte 7.000 de locuri de muncă sunt dependente de activitatea combinatului.
FMI a condiționat aprobarea consiliul director a următoarei tranșe din împrumutul acordat României, printre altele, de privatizarea combinatului Oltchim în luna septembrie.